Tajemnice kuchni i ich naukowe wyjaśnienie

W sobotę 14 lutego 2020 r. studenci Małopolskiego Uniwersytetu dla Dzieci rozpoczęli II semestr roku akademickiego 2019/20 pokazem doświadczeń z fizyki pt. „Tajemnice kuchni i ich naukowe wyjaśnienie”, który przedstawił dr Krzysztof Ćwikiel z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pokazy doświadczeń zawsze przyjmowane z radością przez naszych studentów i tak było i tym razem. Studenci dowiedzieli się dlaczego pączka nie można usmażyć w wodzie, a makaronu ugotować w oleju. Dlaczego do kuchenki mikrofalowej nie wolno wkładać metalowych naczyń, a płyta indukcyjna działa tylko w przypadku użycia metalowych naczyń? Dlaczego kurczak z mikrofalówki nie posiada chrupiącej skórki, czy w gotującej się wodzie może przebywać lód, czy większy dodatek LUDWIKA do wody ułatwi nam mycie naczyń? Na pewno takich „zaskakujących” pytań może być bardzo dużo, ale jeszcze bardziej zaskakujące są wyjaśnienia, podane w sposób łatwy do zrozumienia.