Rośliny trujące i mięsożerne

Botanika rzadko pojawia się jako temat wykładu na Małopolskim Uniwersytecie dla Dzieci. Być może dlatego, że mało jest biologów, którzy z pasją potrafią opowiedzieć dzieciom o roślinach. Jednak nasi studenci mieli przyjemność wysłuchać wykładu przygotowanego przez doświadczonego popularyzatora nauki, dr Martę Wąsik. Przedstawiła ona wykład pt. „Rośliny trujące i mięsożerne”, który był przybliżył właśnie takie gatunki roślin żyjące w Polsce. Wszyscy byli pod wrażeniem wiedzy, profesjonalizmu oraz ogromu pracy jaki Wykładowczyni włożyła w nagranie tego wykładu.
Nasi studenci dowiedzieli się, które owoce, liście, korzenie i kwiaty nadają się do spożycia, a których należy bezwzględnie unikać. Dlaczego wiedza o toksycznych roślinach szczególnie ważna? Ponieważ zdarza się, że trzymamy w doniczce na parapecie piękną roślinę, i nawet nie wiemy, iż jest ona śmiertelnie trująca.
Podczas wykładu studenci poznali także cztery gatunki roślin mięsożernych, które żyją w Polsce: aldrowandę, rosiczkę, tłustosza i pływacza. Po złapaniu ofiary rośliny te wydzielają enzymy trawienne, które uśmiercają i rozkładają ciało zwierzęcia. Następnie substancje odżywcze są wchłaniane przez roślinę, która ze względu na ubogie w minerały siedlisko, nie może ich pobrać systemem korzeniowym z gleby. 🙂
To było bardzo pouczające spotkanie dzieci z botanika. Niektórzy studenci obejrzeli wykład nawet trzy razy – notując sobie nazwy wybranych gatunków roślin.