Nauka w kuchennej szafce

W sobotę, 24 marca na Małopolskim Uniwersytecie dla Dzieci odbył się drugi – z pięciu planowanych wykładów popularnonaukowych, w ramach projektu „Młodzi Naukowcy”, który jest współfinansowany ze środków otrzymanych od Gminy Trzebinia. Wykład pt. „Nauka w kuchennej szafce”, prowadziła dr hab. Aleksandra Ziembińska-Buczyńska: mikrobiolog, popularyzator nauki, adiunkt w Katedrze Biotechnologii Środowiskowej Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Śląskiej, a także dwukrotna finalistka konkursu FameLab  organizowanego przez Centrum Nauki Kopernik, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Fundację Nauki Polskiej oraz…dziennikarz prowadzący program pt. „Wynalazcy przyszłości”, który jest emitowany na Canal+Discovery.Na wykładzie studenci Małopolskiego Uniwersytetu  dla Dzieci dowiedzieli się, jakie skarby kryją się w kuchni. Niby są to sól, mąką, ocet, soda, drożdże…-  a tak naprawdę, to z tych składników można stworzyć ciecz nienewtonowską, maszynę produkującą dwutlenek węgla do dmuchania baloników, barwne tajfuny drożdżowe oraz masę innych niesamowitych rzeczy. Ten wykład był o tym, jak z produktów codziennego użytku zrobić absolutnie niecodzienny naukowy eksperyment. Czyżby w tym roku, w święta kuchnie naszych studentów miały się zamienić się w domowe laboratoria?